Zorgboerderij

Zinvol werk doen en je onderdeel voelen van een groter geheel.

Dagbesteding en re-integratie

Vanaf de start in 2007 heeft ons bedrijf drie takken: zorg, recreatie & educatie en de kwekerij waar we bijzondere gewassen telen. Hier hebben we voor gekozen omdat deze takken elkaar versterken. Onze werkwijze is anders dan de meeste zorgboerderijen waar over het algemeen een duidelijk onderscheid is tussen begeleiding en ‘cliënten’. Bij ons werken mensen met allerlei verschillende achtergronden samen. Wij maken daarbij geen verschil tussen betaalde krachten, stagiaires, vrijwilligers en mensen met één of andere vorm van budget voor dagbesteding of re-integratie. Het komt hier regelmatig voor dat een ‘cliënt’ iets uitlegt aan bijvoorbeeld een stagiaire. En we noemen iedereen vrijwilliger.

We kijken naar wat je kan, waar je interesses liggen en wat je zou willen bereiken. Dat kan een paar uur per week zijn tot en met de hele week. De structuur die wij bieden met de vaste dagritmes van werken en pauzeren en de door het jaar heen terugkerende werkzaamheden bieden een structuur die veel vrijwilligers goed doet.

Samen met alle vrijwilligers hebben we een prachtplek gecreëerd waar het goed toeven is. Door de diverse teelten en thematuinen bestaat er door het jaar heen een grote afwisseling van werkzaamheden. Er valt veel te leren en bij te dragen.

Zo geven we onze eigen invulling aan het begrip ‘zorgboerderij’.

De werkzaamheden bij de Tuinen

Het werk in de tuinen is zeer afwisselend en op een prettige manier fysiek. Er is licht werk, zoals zaden winnen, bonen sorteren, bestellingen klaarmaken en zaadzakjes vullen, maar ook zwaarder werk, zoals hout zagen, kloven en stapelen, spitten en hagen snoeien. De grote mate van afwisseling maakt het werk niet snel saai en zorgt er ook voor dat er voor iedereen geschikt werk te vinden is.

Door het jaar heen zijn er terugkerende werkzaamheden als zaaien, planten, wieden, schoffelen, oogsten en grasmaaien, maar we hebben bijvoorbeeld ook keukenwerk en je kunt soms meehelpen met het voorbereiden van evenementen en activiteiten. De werkzaamheden bieden een duidelijke structuur, zijn kleinschalig en bijzonder en daardoor leuk en overzichtelijk. Met iedereen wordt overlegd welke werktijden het meest geschikt zijn. We hebben vaste tijden voor pauzes: van 10 tot 10.30, van 12 tot 13.00 en van 15 tot 15.30 uur.

Onze tuinderij heeft een commerciële kant. Daardoor ontstijgt het werk het hobbymatige karakter van veel zorgboerderijen en omdat we financieel dus niet alleen van de zorg afhankelijk zijn kunnen we de schaal daarvan relatief klein houden. Het houdt ook in dat het soms druk is en er deadlines zijn. Voor wie hier niet goed tegen kan zijn er altijd andere werkzaamheden. Je krijgt altijd een rol die je aankan maar ook kansen om stappen vooruit te maken. Het samenwerken aan mooie tastbare resultaten geeft veel voldoening en verbetert het zelfvertrouwen.

Ieder mens is uniek, daarom ontdekken we samen wat je mogelijkheden en talenten zijn. Deze kunnen we verder ontwikkelen. Samen kunnen we uitdagingen aangaan. We proberen iedereen op zijn eigen niveau te activeren en te stimuleren. Beperkingen zijn hier niet aan de orde, want we kunnen voor eenieder passend werk vinden. Iedere medewerker, of die nu vrijwilliger met of zonder zorgachtergrond is of stagiair, vormt een belangrijke schakel in ons proces. We werken samen om de tuinen vorm te geven en mooie, eerlijke producten te produceren.

Wat speciaal is aan onze boerderij is dat wij naast deelnemers met een zorgachtergrond ook met vrijwilligers vanuit de hele wereld werken. Dit zorgt ervoor dat je je onderdeel kunt voelen van de wereldwijde samenleving.

Kom je bij ons werken?

We hebben een fantastisch team. Van nieuwe mensen verwachten we in ieder geval enthousiasme, betrouwbaarheid en een gemotiveerde instelling. Verder vinden we het leuk als je geïnteresseerd bent in waar je mee werkt: onze grote variatie in groente, aardappelen, kruiden en bloemen. Doordat we zoveel verschillende gewassen kweken is het erg handig als je zorgvuldig kunt werken. Om die reden is onze zorgboerderij niet geschikt voor mensen met dementie of een (zeer) laag IQ. Onze boerderij is een mooie plek voor zowel mensen met een zorgbudget als voor mensen die willen re-integreren. We hebben ervaring met mensen met een psychiatrische achtergrond, zoals angststoornissen, depressies, psychoses maar ook met burn-out en autisme. De complexiteit van ons bedrijf met zijn veelheid aan activiteiten biedt je de kans te onderzoeken waar je passie en kracht ligt. Een goede lichamelijke conditie is fijn maar niet noodzakelijk. We hebben een grote diversiteit aan werkzaamheden, zowel individueel als in groepen. En dat allemaal in een prachtige natuurlijke omgeving met monumentale gebouwen. Bij ons is ruimte is voor openheid, eigenheid, aandacht, gezelligheid, vriendelijkheid, eerlijkheid en rust.

Hoe gaan we te werk?

1. Kennismaking

Wanneer je geïnteresseerd bent om bij ons te komen werken maken we een afspraak om kennis te maken en een kijkje te komen nemen. Als werken bij ons je dan leuk lijkt plannen we een vervolgafspraak voor nadere kennismaking en een intakegesprek. Natuurlijk mag je een begeleider, familielid of een andere bekende meenemen.

2. Proefperiode

Na de intake maken we een afspraak over welke dagdelen je gaat werken en wordt de deelnemersovereenkomst getekend. Op dit moment bestaat er geen wachtlijst en je kunt direct aan de slag. Eerst voor een proefperiode van vier weken. Je wordt uiteraard goed ingewerkt.

3. Evaluatie en begeleiding

Na de proefperiode doen we een evaluatiegesprek. Dit kan uiteraard ook weer samen met een begeleider. Wanneer je besluit te blijven dan gaan we een begeleidingsplan schrijven. Daarin staan leerdoelen zodat je jezelf kunt ontwikkelen en je sterke en zwakke kanten kunt ontdekken. Het begeleidingsplan wordt jaarlijks geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.

4. Financiering

Dagbesteding kan worden bekostigd via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz).

5. Gecertificeerd

We hebben het Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen van de Federatie Landbouw en Zorg en werken met het kwaliteitssysteem Kwaliteit Laat Je Zien. Verder zijn we aangesloten bij Boer en Zorg in Noord-Nederland (BEZINN).

Re-integratie via de Tuinen

Omdat wij naast zorgboerderij gewoon tuinderij zijn en daarin ook regelmatig stagiaires uit de groene sector mogen begeleiden, is het ook heel goed mogelijk om arbeidsmatige vaardigheden aan te leren om mensen weer naar betaalde arbeid toe te leiden in het kader van een re-integratietraject. Dit kan op verschillende manieren. Meestal wordt samen met het UWV een traject afgesproken.

In het algemeen is het mogelijk om te werken aan zelfstandigheid, sociale contacten, het ontplooien van eigen initiatief en verantwoordelijkheden, leren omgaan met autoriteit, samenwerking, flexibiliteit, werkritmes, conditie, opkomen voor jezelf en anderen, stressbestendigheid.

Ook hier stellen we een begeleidingsplan op met leerdoelen zodat je jezelf kunt ontwikkelen en je interesses en sterke en zwakke kanten kunt ontdekken.

Lijkt het je wat om bij ons aan de slag te gaan?

Cookies

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we de bezoekers van onze website kunnen voorzien van een functionerende en prettige website.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid lezen.