Activiteiten

Ook geïnteresseerd in een lezing of cursus?

Activiteiten Veenhuizen

Activiteiten op de Tuinen

We vinden het niet alleen leuk om bijzondere groenten te telen, maar ook om mooie tuinen te ontwerpen. Daar willen we ook andere mensen van mee laten genieten doormiddel van onze activiteiten. Daarom geven we rondleidingen op inschrijving, maar is het ook mogelijk om een rondleiding voor een groep te boeken. Dit kan dan eventueel gecombineerd met koffie, thee en zelfgemaakt gebak of een lunch.

Elk jaar organiseren wij een ook een eetbare plantjesmarkt (derde zondag van mei), een knoflookdag en een potatoday. Op die dagen zijn de tuinen ook te bekijken en hebben we het café en terras open.

Daarnaast bieden we ook een aantal lezingen en een cursus aan.

Rondleiding over de Tuinen

Onze lezingen

De lezingen duren ongeveer anderhalf uur en kosten €150,- plus reiskosten (25 cent /km).
Na de lezing is er de mogelijkheid om zaai- en plantgoed te kopen van een deel van de collectie die op de Tuinen van Weldadigheid wordt geteeld. Het assortiment is uiteraard afhankelijk van het seizoen.

De Tuinen van Weldadigheid

In 2007 zijn Lambert en Jolanda in Veenhuizen hun Tuinen van Weldadigheid begonnen. Op een oppervlakte van zo’n 3 hectare worden zoveel mogelijk (honderden) verschillende soorten aardappelen, groenten, fruit en kruiden geteeld. In deze lezing hoort u hier meer over en hoe en waarom het allemaal is ontstaan.

Ongekende Groenten

Naast de vergeten groenten zijn er ook vele soorten en rassen groenten die nog onbekend zijn. In de laatste jaren neemt het aanbod aan nieuwe rassen toe. Uit andere landen komen vaak de meest fantastische groenten. Italiaanse palmkool en bietjes, Koreaanse en Tibetaanse komkommer, knollen uit de Andes, Nieuw-Zeelandse spinazie… In deze lezing krijgt u een beeld van nieuwigheden die recent naar Nederland zijn gekomen.

Vergeten Groenten

Helemaal hip zijn de zogenaamde historische of vergeten groenten. Vele topkoks roemen de ouderwetse smaken. Pastinaken, aardperen, haverwortel, eeuwig moes en vele anderen passerende revue. In deze lezing krijgt u een overzicht van historische groentenrassen en -soorten en de redenen waarom ze niet of nauwelijks meer geteeld worden.

Goede Grond

Zeker de helft van het resultaat van het telen van groenten hangt af van de grond. als die niet goed verzorgd wordt kunt u een goede oogst vaak wel vergeten. Zand, leem, klei of veen, lucht en water in de grond en bemesting, allemaal factoren die samen met het weer succesbepalend zijn. Leer in 1 avond uw grond beter kennen en bewerken.

Moestuinieren Cursus (4 avonden)

Deze cursus is voor beginnende en enigszins gevorderde moestuinierders, bijvoorbeeld voor een moestuin-vereniging of tuinclub. In 4 avonden leert u de basis over grondbewerking, vruchtwisseling, ziekten en plagen, teelt, oogst en bewaring van de meeste gangbare (en op verzoek ook minder gangbare) groenten.

Cookies

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we de bezoekers van onze website kunnen voorzien van een functionerende en prettige website.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid lezen.