Recreatie & educatie

Recreatie op de Tuinen

We vinden het niet alleen leuk om bijzondere gewassen te telen, maar ook om daar andere mensen van mee te laten genieten en kennis te delen.

Onze tuinen en webwinkel zijn in de zomermaanden in het weekend te bezoeken, zie daarvoor de openingstijden op onze welkomstpagina. Je kunt dan op je eigen tempo ronddwalen. Voor groepen kunnen we rondleidingen verzorgen.

Elk jaar organiseren wij onze eetbare plantjesmarkt (derde zondag van mei) en soms ook knoflookdag en/of een ‘potato day’.

Daarnaast bieden we ook een aantal lezingen en een cursus aan, zie onder.

Groepsrondleiding over de Tuinen

Onze lezingen

De lezingen duren ongeveer anderhalf uur en kosten € 175,- inclusief btw per groep. Ze kunnen op de Tuinen worden gegeven maar ook op locatie. In dat geval kunnen wij onze beamer meenemen en komen er reiskosten bij (30 cent per kilometer). Na de lezing is er de mogelijkheid om zaai- en plantgoed te kopen van een deel van de collectie die op de Tuinen van Weldadigheid wordt geteeld. Het assortiment is uiteraard afhankelijk van het seizoen.

De Tuinen van Weldadigheid

In 2007 zijn Lambert en Jolanda in Veenhuizen hun Tuinen van Weldadigheid begonnen. Op een oppervlakte van zo’n 3 hectare worden zoveel mogelijk (honderden) verschillende soorten aardappelen, groenten, fruit en kruiden geteeld. In deze lezing hoor je hier meer over en hoe en waarom het allemaal is ontstaan.

Ongekende groenten

Naast de vergeten groenten zijn er ook vele soorten en rassen groenten die nog onbekend zijn. In de laatste jaren neemt het aanbod aan nieuwe rassen toe. Uit andere landen komen vaak de meest fantastische groenten. Italiaanse palmkool en bietjes, Koreaanse en Tibetaanse komkommer, knollen uit de Andes, Nieuw-Zeelandse spinazie… In deze lezing krijg je  een beeld van nieuwigheden die recent naar Nederland zijn gekomen.

Vergeten groenten

Helemaal hip zijn de zogenaamde historische of vergeten groenten. Vele topkoks roemen de ouderwetse smaken. Pastinaken, aardperen, haverwortel, eeuwig moes en vele anderen passerende revue. In deze lezing krijg je een overzicht van historische groentenrassen en -soorten en de redenen waarom ze niet of nauwelijks meer geteeld worden (maar misschien wél door ons…).

Goede grond

Zeker de helft van het resultaat van het telen van groenten hangt af van de grond. Als die niet goed verzorgd wordt kun je een goede oogst vaak wel vergeten. Zand, leem, klei of veen, lucht en water in de grond en bemesting, allemaal factoren die samen met het weer succesbepalend zijn. Met deze lezing leer je in een avond je grond beter kennen en bewerken.

Cursus moestuinieren

Deze cursus is voor beginnende en enigszins gevorderde moestuinierders. Leuk, gezellig en leerzaam voor bijvoorbeeld een moestuinvereniging of tuinclub. De cursus kan bij ons worden gegeven of op locatie. In dat geval kunnen wij onze beamer meenemen en komen er reiskosten bij (30 cent per kilometer). In vier avonden leer je de basis over grondbewerking, vruchtwisseling, ziekten en plagen, teelt, oogst en bewaring van de meeste gangbare (en op verzoek ook minder gangbare) groenten. Specifieke interesses en wensen kunnen natuurlijk van tevoren worden aangeven. De cursus wordt afgesloten met een excursie naar onze tuinen.

Cookies

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we de bezoekers van onze website kunnen voorzien van een functionerende en prettige website.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid lezen.