Rijksmonument Essererf

Je zou het bijna vergeten in de drukte van alledag, maar soms is het leuk om er even bij stil te staan dat we een rijksmonument zijn en dat onze plek een rijke historie heeft. Best bijzonder.
Op deze plek stond oorspronkelijk een middenhuisboerderij, Hoeve 5. Daarvan is alleen de voormalige overdekte mestopslag (aan de overzijde van de Eikenlaan, parallel aan onze boerderij) nog over. De huidige hoeve, Essererf, is gebouwd in 1930 in opdracht van het Ministerie van Justitie.
Het boerderijcomplex bestaat uit:
  • de L-vormige boerderij zelf, gebouwd in sobere, functionele interbellumarchitectuur. Let op het decoratieve metselwerk op de verdieping aan de straatzijde. Het woongedeelte heeft pannen, het oorspronkelijke schuurgedeelte is gedekt met riet;
  • een oorspronkelijke varkensschuur van baksteen met een zadeldak met pannen;
  • de voormalige mestvaaltoverkapping naar ontwerp van W.C. Metzelaar, geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd-Hollands spant en gedekt met pannen;
  • een bijschuur van bakstenen en gedekt met pannen en een
  • bakstenen stookhut.
Het complex werd eigendom van Het Drentse Landschap toen de gemeente naar mogelijkheden zocht voor de herbestemming van het complex. Naast hun inzet is de verwerving mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Drenthe, gemeente Noordenveld en de Nationale Postcode Loterij. Het hele traject, van vergunningen tot renovatie, werd uitgevoerd als scholings-  en werkgelegenheidstraject, wat we mooi vinden en wat ook past bij het bedrijf dat we nu hebben opgebouwd.
(foto: Google)

Cookies

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we de bezoekers van onze website kunnen voorzien van een functionerende en prettige website.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid lezen.