Nieuw: pompoenzaden

pompoenoogst De Tuinen van Weldadigheid

Pompoenen heeft De Tuinen van Weldadigheid al jaren, maar tot vorig jaar alleen een veld voor de verse verkoop op bijvoorbeeld markten, bij de Streekboer en op onze straatkraam. Als je dit doet, dus meerdere soorten pompoenen in één veld kweken, dan weet je zeker dat er kruisingen plaatsvinden, want pompoenen kruisen supersnel. Als je een specifieke soort wilt vermeerderen moet je de soorten dus echt isoleren. Zoals Lambert zegt: de enige soort rassenscheiding die wél door de beugel kan! Dat hebben we het afgelopen jaar voor het eerst gedaan, waardoor we nu voor het eerst pompoenzaden kunnen verkopen!

Pompoenen hebben de geslachtsnaam Cucurbita. De Cucurbita pepo is een sierpompoen, maar ook de courgette is een Cucurbita pepo, dus als je die ook maar enigszins bij elkaar in de buurt zet gaat dat kruisen. De Cucurbita maxima, de bekende oranje reuzenpompoen, kan wél in de buurt staan, want de geslachten pepo en maxima kruisen niet. Dan is er nog de Cucurbita moschata. Van deze drie soorten wilde De Tuinen van Weldadigheid vier specifieke pompoenen gaan vermeerderen. Daarom zijn afgelopen jaar meerdere pompoenveldjes gemaakt met voldoende afstand ertussen. Pompoenen zijn windbestuivers en dus kan er theoretisch nog wel kilometers verderop bestuift worden, maar met voldoende bomen en struiken als barrières ertussen, zoals hier het geval is, gebeurt dat in de praktijk eigenlijk niet.

De enige Cucurbita pepo is de Jack B Little, een minipompoen die in de palm van je hand past en zowel voor de sier als voor consumptie (bijvoorbeeld gevuld uit de oven) geschikt is. De oranje Hokkaido, ook wel Red Kuri genoemd, is een Cucurbita maxima, net als de Buttercup. Deze laatste is de eigen favoriet om soep van te maken. En dan is er nog de Futsu Black, een Cucurbita moschata. Pompoenen van het moschata-type rijpen pas laat af. Vandaar dat we begin oktober de helft van de Futsu’s hebben geoogst. Door de warme, vorstvrije oktober hebben we drie weken later ook de tweede helft nog mooi afgerijpt kunnen oogsten. Dank je wel, klimaatverandering!

Cookies

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we de bezoekers van onze website kunnen voorzien van een functionerende en prettige website.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid lezen.