Fruitbomenmiddag!

Op zaterdag 25 maart organiseren wij samen met de NPV, de Noordelijke Pomologische Vereniging, een leuke middag over hoogstamfruitbomen. Hoogstamfruitbomen maken al eeuwen deel uit van het Nederlands cultuurlandschap en zijn het hele jaar door een sieraad voor huisboomgaard, tuin of erf. Combineer dat met een fotogenieke bloei en een mooie fruitopbrengst en we snappen natuurlijk dat ze sterk in opkomst zijn in tuinen.

De NPV zet zich in voor het behoud van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen. Van de honderden appel-, peren- en pruimenrassen die er zijn geweest worden nog slechts enkele tientallen geteeld. De rest dreigt definitief verloren te gaan; cultuurhistorisch en landschappelijk een groot verlies. Daarnaast gaan met het verdwijnen van zoveel rassen eigenschappen verloren van geur, smaak en ziektebestendigheid, die juist belangrijk kunnen zijn bij het ontwikkelen van nieuwe vari√ęteiten.

Het programma begint met een presentatie van Tammo Katuin, voorzitter van de NPV, met name over vergeten appel- en perenrassen. Na een kopje koffie of thee is er een rondleiding op de Tuinen, natuurlijk met als thema fruitbomen; we hebben er genoeg! Eind maart is er natuurlijk nog geen nieuw blad, maar de takken zijn goed te zien voor een lesje snoeien.

Zie hier voor praktische informatie. Wellicht tot ziens op 25 maart!

Cookies

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we de bezoekers van onze website kunnen voorzien van een functionerende en prettige website.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid lezen.