Naast onze monumentale boerderij staat ons monumentale ‘bakhuisje’. Of anders: de stook- en melkhut, zoals op deze oude situatieschets is ingetekend. Het is van mei tot en met september te huur als sfeervol, eenvoudig zomerhuisje voor maximaal twee personen. Onze kippen en loopeenden scharrelen gezellig rond je huisje, natuurlijk is er wanneer je maar wilt vrij toegang tot de tuinen en heb je UNESCO werelderfgoed overal om je heen. Er is prachtig licht voor lezen, schrijven of tekenen.
Scroll verder voor praktische informatie, de prijs, hoe te boeken, de (voorzieningen in de) omgeving en iets over de geschiedenis.
In het huisje vind je:
Het huisje zelf heeft geen sanitaire of kookvoorzieningen. Het staat naast het bedrijfsgebouw dat voorzien is van een volledig ingerichte keuken, toiletten en een douche waar dag en nacht gebruik van gemaakt kan worden. Dit is ongeveer tien meter lopen. In de keuken zijn onder andere een koffiezetapparaat, waterkoker, oven, magnetron en koelkast. Mokken, bestek en servies vind je er ook en mogen meegenomen worden naar het huisje.
Er is ook geen wifi in het huisje zelf (natuurlijk wel 5G en mobiele telefoonontvangst). In de gezamenlijke ruimte naast het huisje is wifi, natuurlijk gratis. Die gezamenlijke ruimte fungeert als werkplek en kantine voor De Tuinen van Weldadigheid op werkdagen, maar is ook vaak leeg (’s avonds in ieder geval, maar ook soms overdag) en dan ben je welkom om daar aan tafel of in een stoel te zitten om te werken of anderszins gebruik te maken van internet.
Het huisje is onverwarmd. Dat is de reden dat het alleen van mei tot en met september wordt verhuurd; dan is er de grootste kans dat het qua temperatuur in het huisje comfortabel is, al dan niet met een extra dekentje.
Er wordt tijdens je verblijf niet schoongemaakt door ons, maar natuurlijk zijn er materialen en hulp als je dat zelf wilt doen of er iets gevallen is.
Onder andere vanwege de dieren op het erf kunnen huisdieren niet mee.
Voorzieningen
De dichtstbijzijnde supermarkten (Plus en Poiesz) zijn in Norg, nog geen tien minuten rijden met de auto of een mooie fietsrit door de natuur van twintig minuten. In Norg zijn meer voorzieningen, zoals een huisarts en drogist. In Oosterwolde, een kwartier met de auto, zijn meer supermarkten (onder andere een Albert Heijn, Lidl en Aldi), veel andere winkels en meer voorzieningen, inclusief bijvoorbeeld ook een tandarts. Veenhuizen heeft een fietsenmaker. Fietsen kunnen worden gehuurd bij restaurant Bitter en Zoet. Precies in ons openingsseizoen is ook het openluchtzwembad van Veenhuizen geopend.
Lokale winkels
Bij Maallust en Kaaslust, op het terrein van de voormalige molen, maalderij en zuivelfabriek, is vanalles lekkers te vinden. Bij het TIP (Toeristisch Informatiepunt) zijn naast informatie over de bezienswaardigheden in het dorp ook allerlei boeken en souvenirs te verkrijgen. Dat laatste geldt ook voor de winkel van het Gevangenismuseum, ook te bezoeken zonder een kaartje voor het museum. In de Boekpub, gevestigd in de voormalige marechausseekazerne, kun je terecht voor een praatje, koffie of thee en natuurlijk boeken. Bij haar buurvrouw Zoet en Vintage koop je ijs en curiosa in een nostalgische setting. Bij Proper en Rein op het voormalig ambachtscluster leuke zelfgemaakte kunst en zepen. Onze eigen boerderijwinkel, voor onze zaden en meer, is in het openingsseizoen ieder weekend open, maar natuurlijk kun je op verzoek ook op een ander tijdstip tijdens je verblijf even kijken.
Te doen
Heel Veenhuizen is een bezienswaardigheid; teveel om hier te noemen. Daarom verwijzen we graag naar de Koloniën van Weldadigheid en UNESCO. Voor fietsers en wandelaars is er buiten Veenhuizen ook genoeg moois: ten zuiden het prachtige Fochteloërveen, ten noorden het beekdal van de Slokkert.
Heb je interesse in een weekje Veenhuizen, stuur een mail om de beschikbaarheid na te gaan en te boeken!
Op deze plek stond oorspronkelijk een middenhuisboerderij, Hoeve 5. Daarvan is alleen de voormalige overdekte mestopslag (aan de overzijde van de Eikenlaan, parallel aan onze boerderij) nog over. De huidige hoeve, Essererf, is gebouwd in 1930 in opdracht van het Ministerie van Justitie en is een rijksmonument. Het complex bestaat uit:
Met name omdat het dorp tot 1984 (en nu nog steeds gedeeltelijk) een overheidslocatie was zijn er veel archiefstukken bewaard gebleven. Zo ook van de fase van ons type boerderijen zelfs ook van de stookhutten! Zie dit artikel voor meer geschiedenis én de oude tekeningen.