Biologische kwekerij
De grootste collectie bijzondere gewassen van Nederland.
Bijzondere tuinen, bijzondere collectie
Rond de prachtige boerderij Essererf liggen de Tuinen van Weldadigheid. Een groene oase met allemaal verschillende tuindelen waar we een enorme verscheidenheid aan gewassen telen. Allereerst groenten en aardappelen. Maar daarnaast groeit er ook fruit en bloeien er vele bloemen, kruiden en wilde planten. Biologisch natuurlijk, dat vinden we belangrijk voor onszelf en voor volgende generaties.
Ook biodiversiteit vinden we belangrijk. Daarom verzamelen we zoveel verschillende gewassen. Het is mooi om die verschillen te zien en we houden daarmee meteen oude gewassen in stand. Sommige aardappelen, bonen of andere groenten zouden anders misschien wel uitsterven. Het leuke van verzamelen is dat je andere enthousiaste verzamelaars tegenkomt en zo maar steeds blijft uitwisselen en uitbreiden en dat is goed, want zo voorkom je dat gewassen uitsterven als je zelfs eens een slechte oogst hebt.
Onze collectie
Je kunt wel zeggen dat verzamelen in ons bloed zit. Dat zie je in ons huis, maar dus ook op de Tuinen. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt wel uit Lambert. Zijn vader heeft zijn halve leven in de aardappelen gewerkt, onder andere als selecteur. Als jongen baalde hij als hij weer eens mee moest naar de moestuin om te helpen. Nu hebben we een enorme moestuin en beheren we een heel grote collectie aardappelen. Verzamelen is leuk en je kunt er niet meer mee stoppen, want er is steeds weer iets nieuws te ontdekken. Zo blijft de collectie groenten en aardappelen groeien. Elk jaar vinden we wel nieuwe (oude) soorten. Met elkaar beheren we een enorme diversiteit aan landbouwrassen. Nieuwe, bijzondere, vergeten ofwel historische groenten, maar ook fruit en kruiden. Met deze collectie zorgen we voor instandhouding van oude rassen. Door het verkopen van zaden en pootgoed werken we mee aan het in stand houden van biodiversiteit.
Wij telen onze groenten en andere producten biologisch. Dat is voor ons logisch. Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken maar zorgen voor heel veel variatie. Alle bloemen en wilde planten trekken insecten aan, zo ook insecten die ‘plaaginsecten’ eten. En als er zoveel verschillende soorten staan, is het ook geen ramp als er toch ergens aan geknabbeld wordt. Natuurlijk werken we ook met een ruime vruchtwisseling, wat uitputting van de bodem en plagen tegen gaat. We bemesten de bodem met mest van een biologische rundveehouder en met paardenmest en compost. Verder zorgen we ervoor dat we lopen op de paden en niet op de bedden. Dat alles is belangrijk voor de bodemstructuur en een gezonde bodem. Onze groenten krijgen de tijd om te rijpen en dat proef je.
Samenwerkingen
Geschiedenis van de Tuinen
In het bijzondere historische dorp Veenhuizen, omzoomd door bos en majestueuze beuken- en eikenlanen ligt sinds 2007 de biologische tuinderij de Tuinen van Weldadigheid. Wat begon met een akker vol onkruid en een stuk grasland, is een bloeiend, volwassen tuinencomplex geworden met akkers, groentetuinen, boomgaarden, kruidentuinen, fruittuin, bloemenpluktuin en doolhof. We telen er heel veel soorten bijzondere groenten. Bijzonder omdat je ze niet in de winkel zult vinden, omdat ze vergeten zijn, exotisch of gewoon nog niet ontdekt.
De afgelopen jaren zijn we flink aan het verzamelen geweest en we beheren nu een enorme collectie aparte, onbekende en historische groenten en aardappelen. Sinds 2017 hebben we een eigen zaadlijn en nu ook een eigen webwinkel. Nog slechts een klein deel wordt verkocht voor consumptie. Het is echter niet zomaar een tuinbouwbedrijf. De groenten groeien namelijk in een mooie entourage. Die mooie plek delen we graag met anderen, bijvoorbeeld door dagbesteding aan te bieden en door de tuinen voor bezoekers open te stellen.